Rex Arkitektbyrå logga

Gröna vindsvåningen

Ibland träffar vi på kunder med extra starkt intresse för arkitektur och inredning, och ett sådant par har nu fått ett fantastiskt intressant nytt hem. Hemmet har genomgått en totalrenovering där varje kvadratmeter omsorgsfullt har gjorts om för att passa parets önskemål och behov, samt skapa ett övergripande arkitektoniskt tema i hela lägenheten. Det genomgående temat har varit minimalistiska lösningar för att skapa en yteffektiv bostad på ca 80 kvm med en mängd kluriga detaljer.

Ett stenblock med så få synliga skarvar som möjligt – det var idén för köket och realiserades genom minutiös gerning och mönsterpassning av konststensskivorna. Intill köksbänken står den inbyggda kylen och frysen som klätts in i rostfritt stål och är helt anpassat efter snedtaket. Vi som arkitekter designade också ett unikt matbord av svetsade rostfria stålrör och en bordsskiva i ask. Till köket hör även ett grönt platsbyggt skåp som rymmer mycket förvaring och är lackerat i kulören british racing green.

I entrén möts du av mörkgröna paneler i samma kulör, både på både väggarna och det lågt sittande undertaket. Dessa arkitektoniska udda och medvetna val är gjorda för att skapa en intim upplevelse och skarp kontrast till de övriga ljusa rummen med generös takhöjd. På golvet ligger breda plankor i douglasgran från Dinesen som sträcker sig från vägg till vägg utan skarvar, de fick lyftas in med lyftkran från gatan genom fönstret. Golv i övriga rum är kalksten, Norrvange.

Sovrummet och badrummet utgör en privat sfär som endast skiljs åt av en glasad ribbvägg. Ribborna i ask är ovalformade och skapar vackra ljusspel under dygnet. WC:n är utformad som gäst-WC men även tvättstuga. En måttbeställd torkställning på väggen och en strykbräda som kan vikas upp ur en låda skapar bra möjligheter att sköta om all klädhantering, trots liten yta.

Den platsbyggda bokhyllan i vardagsrummet är uppbyggd av konformade hyllplan som är infästa i en bakre textilbeklädd vägg. Linnetyget skapar en fin struktur och medverkar till rummets förträffliga akustik för samtal. De vertikala stöden är flyttbara och indelningen kan därför anpassas efter behov och önskemål vilket skapar stor flexibilitet och möjligheter i vardagsrummets inredning.

Vindslägenhetens terrass har en platsbyggd soffa och planteringskärl för maximal nytta på minimal yta. Ribbor av irocko sammanfogar de olika delarna av terrassen; den mjukt formade soffan, det böljande planteringskärlet och golvet.

Vi tror på att skapa rum som inspirerar och berikar livet och integrerar gärna både design och inredning i våra projekt. Allt för att skapa enhetliga och genomtänkta miljöer, helt anpassat efter varje kunds specifika behov och önskemål. Precis som i det här projektet i nära samarbete med kunden.

All belysning och teknik i lägenheten har utförts i samarbete med Aloud/Art of Light.

Samtliga foton är tagna av Tanja Lundin

PLATS: Stockholm
BESTÄLLARE:
Privat
PROJEKTTYP:
Ombyggnad, lägenhet
STORLEK:
80 kvm
ÅR:
2022