Rex Arkitektbyrå logga
Samtliga foton: Mikael Lundblad

Sekelskiftesvåningen

Denna bostad motsvarade före ombyggnaden de flesta schabloner för vad en sekelskiftesvåning bör representera, men flera viktiga rumsfunktioner var inte på plats. Köket var långt ifrån den trivsamma plats för matlagning, umgänge och samtal som önskades.

Fler och bättre disponerade sovrum var önskvärt och dessutom saknades det där svårfångade unika ”det” som gör en bostad riktigt personlig. En fullständig ”makeover” var nödvändig, men behövde samtidigt utföras med största möjliga hänsyn till det kulturhistoriska värdet.

Det mest iögonfallande blev den valvförsedda sovrumskorridoren med schablonmålat tak med samma mönster som hittades i trapphuset. Färgsättning och ljussättning har varit ett särskilt ambitiöst ämne under planeringen. I projektet har vi samarbetat med Aloud för att skapa högklassig och dold ljud- och ljusteknik.

All fast inredning av valnöt är helt anpassad till personliga önskemål om funktion och utformad enligt tidsandan vid byggnadens tillkomst. Originaldetaljer har bevarats, tagits fram och återställts. Sömlösa övergångar har skapats mellan restaurerade och nytillverkade detaljer, såsom rummens stuckaturer, bröstpaneler, dekorationslister och radiatorfronter.

Nya ekparkettgolv sida vid sida med restaurerade originalgolv, platsbyggt kök, nya badrum och lös inredning – ett helhetsuppdrag där inte någonting har lämnats åt slumpen.

PLATS: Stockholm
BESTÄLLARE:
Privat
PROJEKTTYP:
Ombyggnad, lägenhet
STORLEK:
ca 300kvm
ÅR:
2022

Badrummens väggar och golv är klädda med stora plattor arabescato, snickerier i amerikansk valnöt och detaljer i obehandlad mässing som kommer få fin patina med tiden
Specialritad TV-möbel i valnöt med intarsiamönster i lindfanér
Platsbyggd fast inredning och sömlösa övergångar mellan restaurerade och nytillverkade detaljer
Platsbyggt kök och valvförsedd korridor med schablonmålat tak. Samtliga foton: Mikael Lundblad