Rex Arkitektbyrå logga
Läcker sjöbod i svart trä som ritades av Rex arkitektbyrå åt en privatperson.

Sjöbod Beckbo

Denna läckra sjöbod i svart är en modern arkitekturskapelse som ritades av Rex Arkitektbyrå åt en privatperson. Vi kallar projektet ”Sjöbod Beckbo”. Sjöboden ligger alldeles vid strandkanten, någonstans i Stockholms skärgård och bildar tomtens avslutning mot vattnet. Den brutna volymen letar sig in i strandtomtens bergiga, kuperade topografi och tar i sin form upp de vackraste platserna för utblickar över havet och solnedgången. Det är alltså platsen och naturen som har inspirerat till byggnadens form och arkitektur. En smal, liggande träpanel i falusvart täcker sjöbodens utsida, motivet till valet av panel har varit att tolka huvudbyggnadens liggande lärkpanel på ett nytt sätt som skapar variation samtidigt som det smälter in.

Sjöboden innehåller bland annat en gästlägenhet och en bastu. Invändigt är väggar och tak klädda med vitmålad, liggande furupanel för att ge ett ljust intryck och referera till sommarhus.  Ett enkelt platsbyggt kök med specialritad förvaring och vardagsrum med kamin är de centrala elementen i den fasta inredningen. I sovrummet har man utsikt över de glittrande vågorna från sängen.  Badrummet är klätt med mörk sten i stora format som känns exklusivt och stilrent. Även från detta rum ser man havet samtidigt som man är skyddad, genom att fönstren sitter högt upp.

Utvändigt är det de stora glaspartierna och den asymmetriska formen som ger byggnaden karaktär. Glaspartierna är spröjsade för att referera till huvudbyggnadens fönsters placering, rytm och form, fast av ett modernare snitt. Taket är ett åstak, plåtklätt för att ge ett tunt och smäckert intryck. Utanför byggnaden finns små ytor för trädgårdsmöbler i alla väderstreck, platsbyggda bänkar med dynförvaring och ett soldäck mot havet.

PLATS: Stockholms skärgård
BESTÄLLARE:
Privat
PROJEKTTYP:
Nybyggnad, sjöbod

 

In- och utsida av sjöbod Beckbo, ritat av Rex arkitektbyrå
Den brutna huskroppen har utblickar åt olika håll.
Sjöbod belägen precis i vattenbrynet, ritat av Rex arkitektbyrå
Baksida, vy från vattenbrynet.
Vardagsrum och pentry i Sjöbod Beckbo, ritat av Rex arkitektbyrå
Vardagsrum & pentry i samma rum.
Fasaddetalj i Sjöbod Beckbo, ritat av Rex arkitektbyrå
Fasaddetalj
Sovrum i Sjöbod Beckbo, ritat av Rex arkitektbyrå
Sovrum