Rex Arkitektbyrå logga
Foton: Johan Sellén

Stenvillan

”Hej – jag har köpt en tomt i Steninge där jag sett att ni ritat flera bostäder – kan du åta dig uppdraget att rita mitt nya hem?” Det blev inledningen till ett par års samarbete och en bestående vänskap. Slottet i Steninge uppfördes vid slutet av 1600-talet efter ritningar av Nicodemus Tessin den yngre och det blev en naturlig inspirationskälla för denna nya villa i klassicistisk stil. Besökare i området tar faktiskt fel och tror att villan är från samma tid som slottet!

Vid ingången möts du av ett glasat ytterdörrsparti i massiv ek med ribbor som skapar en ljus och välkomnande entré. I villan finns även detaljer så som trappan med den snedställda öppningen i den bakre väggen som följer trappans lutning och ger en fin koppling till umgängesrummet på andra sidan. I vardagsrummet med generös takhöjd finns öppna spisen som fortsätter ut i en avsats som kan användas både som sittbänk och ett hyllplan för inredning.

Två hela våningsplan rymmer en modernt organiserad bostad för en musiker, hans familj och besökande vänner. En central del av hemmet är just musik med gott om plats att öva på. En gedigen murad stomme och klassiska material som trä och sten kommer göra villan lätt att vårda för ett mycket långt liv som en del av Steninge Slottsby.

PLATS: Sigtuna, Steninge
BESTÄLLARE:
Privat
PROJEKTTYP:
Nybyggnad, villa
STORLEK:
ca 200kvm
ÅR:
2020

Foton: Johan Sellén
Foton: Johan Sellén
Foton: Johan Sellén
Foton: Johan Sellén
Foton: Johan Sellén
Foton: Johan Sellén