Rex Arkitektbyrå logga
Arkitekterna på Rex Arkitektbyrå ritade Alouds nya showroom och kontor i samarbete med företaget själva.
Foto: Åke E:son Lindman. Fönsterpartierna i ek har restaurerats.

Aloud

En dag ringde Dennis, ägare av företaget Aloud och samarbetspartner från tidigare projekt, och berättade att han hittat en ny lokal som han ville att vi skulle komma och titta på. Det ledde till ett långt samarbete mellan Rex Arkitektbyrå och Aloud där vi tillsammans utvecklade deras nya showroom och arbetsplats på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Aloud är experter på smarta helhetslösningar inom ljud, ljus och teknologi för bostäder, hotell och butiker. Projektet tog mer än ett år att färdigställa och genomfördes med egen arbetskraft – steg för steg. Vi fick därmed gott om tid att lära känna varandra och hitta kreativa lösningar ihop. Känslan när besökare kliver in genom dörren är en blandning av hotell och hem, en ombonad och komfortabel atmosfär där alla högteknologiska ljud- och ljuslösningar finns men knappt går att upptäcka med ögat utan att titta efter mycket noga.

Små produkter som reglage och mekaniska tillbehör visas i valnötsmontrar särskilt formgivna av oss arkitekter på Rex Arkitektbyrå – nästan som att visa smycken, med stor respekt för föremålen. Annan teknik döljs bakom vingformade, vridbara väggelement och kan tas fram när enskilda produkter skall visas upp. Golvet i lokalen är höjt med 18 cm för att få plats med alla installationer och mycket effektiv ljuddämpning. Att skapa rätt akustik var viktigt i projektet; taket är räfflat för att bryta ljudvågor, mot gata och runt pelare finns rumshöga draperier och textilklädda absorbenter döljer högtalare i bokhyllor. Även golvet är utformat med akustiken i fokus och består av tre skikt, totalt 18 cm tjockt för att få plats med alla installationer och mycket effektiv ljuddämpning. Skikten är: slitsad spånskiva, perforerad stålplåt och överst en textilmatta. Arkitektur och teknik främjar varandra och skapar ett kreativt och inbjudande showroom.

I lokalen finns, förutom showroom, även konferensrum, en verkstad i källaren där installationer kan testas och projektkontor på övre plan. Arkitektoniska inspirationskällor är bostadsloft i New York, den franska arkitekten Pierre Chareau och hans spännande sätt att jobba med stål samt modernistiska geometri- och färginfluenser från Bauhaus och rysk konstruktivism.

PLATS: Stockholm
BESTÄLLARE:
Aloud
PROJEKTTYP:
Ombyggnad, kontor
STORLEK:
Butik & kontor, 3 våningar
ÅR:
2015

Nytt Showroom åt Aloud, ritat av arkitekterna på Rex Arkitektbyrå
Foto: Åke E:son Lindman
Showroom åt företaget Aloud ritat av Rex Arkitektbyrå
Showroom. Foto: Åke E:son Lindman
Arkitekter från Rex Arkitektbyrå ritade Alouds nya showroom och kontor i samarbete med företaget själva.
Showroom. Foto: Åke E:son Lindman
Arkitekter från Rex Arkitektbyrå ritade Alouds nya showroom och kontor i samarbete med företaget själva.
Konferensrum. Foto: Åke E:son Lindman
Alouds nya showroom och kontor är ritat av Rex Arkitektbyrå i Stockholm
Showroom. Foto: Åke E:son Lindman
Specialritad monter åt Alouds produkter, ritad av Rex Arkitektbyrå.
Showroom. Foto: Åke E:son Lindman
Skiss av Olle Rex till projektet Aloud
Skiss av Olle Rex