Rex Arkitektbyrå logga
Ny konfektyravdelningen på NK, designad av Rex Arkitektbyrå

NK Konfektyr

Projektet var att ta fram en ny design för konfektyravdelningen på det anrika varuhuset Nordiska Kompaniet i Stockholm. Det var viktigt att skapa en trivsam och överskådlig butik som underlättar för personalen att hantera konfektyren på rätt sätt samtidigt som det ska vara lätt att visa fram chokladen och ge kunderna god service.

Utgångspunkten för den arkitektoniska idén blev naturligt nog det som som står i fokus i en konfektyrbutik: den fina, handgjorda chokladpralinens rika och mustigt mörkbruna färg. Därför blev det naturligt att låta inredningen genomsyras av det mörka, exklusiva träslaget  mahogny, som betsades ännu mörkare i en nyans som liknar just den mörka chokladen som säljs i butiken. Alla detaljer som socklar och beslag är av tåligt rostfritt stål  som ser lika snyggt ut trots städning och avtorkning flera gånger om dagen. Samtliga diskar är belagda med vit marmor, för att skapa kontrast till och bryta upp den rustika mahognyn som annars kan bli lite tung.

Butikens inredning är förutom att vara både exklusiv och sober framförallt mycket funktionell. Hyllor och utställningsmontrar har förvaring nedtill, bakom luckor av fjällpanel, även den av mahogny. På golvet står fristående hyllor, så kallade ”gondoler” som innehåller både lager och display. Dessa har rundade kortsidor för att kunder inte ska råka gå in i vassa hörn. Inredningen kan lätt varieras genom att gondolerna  går på hjul och därför går att flytta omkring. Det går även att enkelt möblera om så att en extra kassadisk kan tas i bruk,  för att klara den stora anstormning av kunder under jul och andra högtider.

Den allra bästa chokladen ur NK:s egen produktion presenteras i en speciell kylmonter med fiberoptisk belysning, vilket ger ett bra ljus som kan riktas direkt mot chokladen utan att alstra värme som kan förstöra de fina pralinerna.

PLATS: Stockholm
BESTÄLLARE:
Nordiska Kompaniet
PROJEKTTYP:
Ombyggnad, handel
STORLEK:
Liten butiksyta
ÅR:
2002

Specialritade vägghyllor utförda helt i mahogny i NK:s nya konfektyravdelning av arkitekterna på Rex
Specialritade vägghyllor utförda helt i mahogny, med fack för att enkelt kunna flytta omkring och fylla på glasburkarna med godsaker.
Närbilder på fiberoptikbelysningen av chokladpralinerna. NK:s nya konfektyravdelning av Rex Arkitektbyrå.
Närbilder på fiberoptikbelysningen av chokladpralinerna.
Förvaring i NKs nya konfektyravdelning av arkitekterna på Rex
Varuförvaringen är snyggt dold bakom luckor. Fjällpanelen ger ett gediget och påkostat intryck.